Phadder och Phöz


Phadder

Phaddern är klippan att luta sig mot när det blåser kallt.
Phaddern är ljuset i mörkret när allt verkar ensamt.
Phaddern är…, ja du har nog förstått poängen.

Phaddrarna är till för att vägleda er, N0llan, under er prövning.
Under hela n0llningen finns de för er och ansvarar över er.
Phaddrarna ger goda råd och är dessutom de snällaste människor som finns och gör allt de kan för att hjälpa dig.

Phadderutbildning
På våren är det dags för phadderutbildning. Det är 5 stycken som får åka från varje förening och den äger rum utanför Arboga under en helg. Man tar sig dit med gemensam buss.

Nykter Phadder
Nytt från år 2008 är att Studentkåren ställer kravet att alla föreningar skall ställa upp med minst två stycken aktivt nyktra phaddrar vid varje event. Dessa ska bära en t-shirt med nykter phadder tryckt på. Underförstått skall dessa under hela n0llningen inte bruka alkohol och därmed säkra att det alltid finns någon ansvarig med huvudet på skaft ifall det skulle inträffa något.

Olympiadfunktionär
Studentkåren vill varje år ha två stycken phaddrar från varje förening som hjälper till som funktionärer under olympiaden. Funktionärernas uppgifter är att hålla i tävlingsgrenarna samt hjälpa till att plocka fram före och städa undan efteråt. Man bjuds på lunch under dagen och har en given plats vid sittningen på kvällen. Som funktionär har man jättekul och lär känna massor av folk!

Phöz

Phöz är allvetande och ofelbara och styr PPM med järnhand under n0llningen. Phöz ord är N0llans lag och det går inte att ifrågasätta! Ingen vet riktigt vilka de är eller varifrån de kommer, men varje år dyker de upp lagom till n0llningen och ser till att den genomförs på bästa möjliga sätt.

Att bemöta Phöz
Det är viktigt att N0llan är artig, hälsar och svarar endast på tilltal inför Phöz.
När Phöz inkallar N0llan till uppställning skall detta ske utan fördröjning och i fina rader framför Phöz.
(Phaddrar är välkomna att stå bredvid på sidorna.)
När Phöz säger ”Goddag N0llan” skall det utan väntan besvaras med ett ”Goddag Phöz!”.
När Phöz uttrycker ett kommando skall detta genast besvaras med ett tydligt ”JA Phöz!”.
Dåliga utrop görs om tills det blir rätt. Olydighet bestraffas.

Kryss
Genom att n0llnan gör bra eller dåligt ifrån sig under n0llningen kommer Phöz att dela ut gröna respektive röda kryss på n0llans namnskyltar.
De där röda kryssen skall man se till att se upp för. De gröna kryssen däremot ska man göra allt man kan för att samla fler av.
Vad som är värt att belönas eller att bestraffas med kryss kan endast Phöz avgöra.

Sångfågel
Phöz utser varje år en sångfågel. Som sångfågel har man en viss ledarroll bland n0llan då man stämmer in till ton när det skall sjungas. Vem som blir sångfågel, hur och när vet bara Phöz.

Snäll
Phöz utser varje år en Snäll bland Phaddrarna innan N0llans ankomst. Snäll har som uppdrag att vara språkrör mellan Phaddrar och Phöz.